Felvétel

Óvodai beiratkozás időszaka

Az óvodai beiratkozás idejét a helyi, illetve kerületi önkormányzat határozza meg. Ez minden év április 20 és május 20 között van. A 2017/18-as tanévben ez április 26-27-én lesz óvodánkban is.

Óvodai beiratkozás menete

A Szekszárdi Waldorf Óvoda sohasem csak gyermeket, hanem családot vesz fel. Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk járó gyermekek szülei tájékozódjanak a waldorf pedagógia nevelési módszereiről és annak szellemi hátteréről. Éppen ezért minden évben előadássorozatot szervezünk az érdeklődők számára.

Az óvodába érkezést megelőzi egy beszélgetés az óvodapedagógusok és a szülők között, ahol megismerhetjük az adott kisgyermek eddigi életét, szokásait, természetét.

Részletes anamnézist kérünk a gyermekről, melyet a gyermek személyiségi jogait tiszteletbe tartva kezelünk. A szülő engedélye nélkül ezt más szakembernek nem szolgáltatjuk ki.

A beiratkozást egy beszélgetés előzi meg a szülők és intézményünk kuratóriuma között, ahol a szülők megismerhetik, milyen feladatok hárulnak a waldorfos szülőkre és el tudják dönteni, hogy ezt tudják, szeretnék-e vállalni. A szülők ekkor töltik ki a beíratáshoz szükséges papírokat.

Beszoktatás

Óvodánk szeptemberben és év közben is vesz fel kisgyermeket az óvodai csoportba. A beszoktatás mindig igazodik a kisgyermek igényéhez, a szülőktől való leválás ritmusához. Tudjuk, hogy minden gyermek más, egyedi.

A beszoktatás első lépése a beköltözés, amikor a gyermek személyes tárgyai, bögréje, tálkája, fogkeféje, kötényei a helyükre kerülnek. A kisgyermek kiválasztja a helyét az öltözőben.

Majd ezt követi egy hosszabb-rövidebb folyamat, aminek eredménye, hogy a gyermek szülők nélkül is aktív tagja lesz az óvodai csoportnak.

Skip to content