Mindennapjaink

Óvodánk tudatosan él a ritmus énerősítő, feszültségoldó hatásával, így mindennapjaink ugyanazt az ívet követik. A napirend ismétlődése biztonságot, nyugalmat biztosít a kisgyermekek számára.

Minden nap fél nyolctól fél ötig várjuk a gyerekeket. Ha otthon nem tették, igény szerint reggelizhetnek.

Mivel nagyon fontos a szabad játék, az a legegészségesebb, ha a gyerekek fél kilencig beérkeznek az óvodába és idejük van belemélyedni egy-egy játék tevékenységbe. A szabad játék ideje alatt minden nap egy-egy művészeti tevékenységet végzünk. Hétfőn méhviasz krétával rajzolunk, kedden méhviasz gyurmával formázunk, szerdán gyapjúképet készítünk, csütörtökön cipót sütünk és pénteken akvarell festékkel dolgozunk, vizes alapon festünk.

Fél tíztől egy közös énekkel összepakolunk, majd tízóraizunk. A tízóraink minden nap más gabonából készült kása, melyet a gyerekek általában nagyon szeretnek. Tíz órától közös gyertyagyújtás és fohász után az évkörhöz tartozó dalok, versek és mozgással kísért ritmusos játékok, vagy az ünnephez tartozó mese dramatizálása történik.

Minden nap, eső és hideg esetén is levegőzünk az udvaron. Fontosnak tartjuk ezt az időszakot, a gyerekek mindennapjának kilégzése ez, mint a reggeli szabad játék.

Az udvari játékot követi a simítás, finom illóolajjal, majd a mese, melynek témája mindig az évkör ünnepeit, időszakát követi.

Mese után közösen ebédelünk, majd fogmosást követően a gyerekek pihenni térnek három óráig. A közös uzsonna mindig egyszerű étel, házi kenyér vajjal, mézzel, lekvárral, zöldséges kenőkékkel, gabonával vagy csírával.

A délutánt a gyerekek ismét játékkal töltik, esetleg igény szerint kézműveskednek, jó idő esetén pedig az udvaron tartózkodnak.

Munkánkkal arra törekszünk, hogy a gyermekek szeretetteljes, nyugodt környezetben, az óvódapedagógusok tejes figyelme mellett, szabadon éljenek, de mégis keretet adjon minden tevékenységüknek az óvoda szokásrendszere.

Az óvodai élet a gyermekek otthoni életének kiegészítése, így nagyon fontosnak tartjuk a szülőkkel való szoros kapcsolattartást. A szülők ünnepeink aktív részesei, segítői.

Minden hónapban Szülői Estet tartunk, ahol a szülők is megismerhetik az előttünk és a mögöttünk álló időszak ünnepeit, kipróbálhatják a művészeti tevékenységeket, képet kapnak Waldorf-pedagógiáról.

Megszakítás